* * Dear Users !! Freeonlinetest.in site has been updated with latest questions. Please revisit the portal for new questions.* *
Free Online Test
image Online Test 1 (Fill in the Blanks)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes

image Online Test 2 (Fill in the Blanks)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes



Important Notes and Previous Year Questions :

Fill in the Blanks:

Directions: Each question below has two blanks, each blank indicating that something that has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

1. Drawing attention to the pitfalls of ____ solely on Uranium as a fuel for nuclear reactors, Indian Scientists warned that Uranium will not last for long and thus research on Thorium as its ____ must be revived.

A. using, substitute

B. believing, replacement

C. depending, reserve

D. reckoning, option

E. relying, alternative

Ans. E

2. In an effort to provide ____ for higher education to all, most of the universities have been providing education without adequate infrastructure, thus churning out ____ graduates every year.

A. chances, fresh

B. platform, capable

C. opportunities, unemployable

D. prospects, eligible

E. policy, incompetent

Ans. C

3. The move to allow dumping of mercury ____ an outcry from residents of the area who ____ that high levels of mercury will affect their health and destroy ecologically sensitive forest area.

A. resulted, insist

B. provoked, fear

C. incited, determined

D. activated, accept

E. angered, believe

Ans. B

4. ____ has been taken against some wholesale drug dealers for dealing in surgical items without a valid licence and maintaining a stock of  ____ drugs.

A. Note, overwhelming

B. Step, impressive

C. Execution, outdated

D. Action, expired

E. Lawsuit, invalid

Ans. D

5. Even as the  ____ elsewhere in the world are struggling to come out of recession, Indian consumers are splurging on consumer goods and to ____ this growth, companies are investing heavily in various sectors.

A. economies, meet

B. countries, inhibit

C. governments, measure

D. nations, inflict

E. companies, counter

Ans. A

6. A controversial plan to build an immense dam in Brazil’s rainforest was stalled when it ____ a formidable bloc of ____ in ecologists and indigenous tribes alike.

A. resulted, hostilities

B. gained, supporters

C. attracted, opponents

D. lead, protesters

E. drew, proponents

Ans. C

7. According to a recent survey, sales figures of high-end cars have seen an ____ growth in the past year, which shows that Indian consumers have ____ the impact of recession.

A. unprecedented, negated

B. unbelievable, suffered

C. unusual, worsened

D. insignificant, endured

E. adequate, proven

Ans. A

8. The National Knowledge Commission has said that India will have to bring  ____ in education if it has to emerge as the most ____ workforce of the world.

A. changes, biggest

B. reforms, talented

C. alleviation. Skilful

D. quality, brighter

E. outcomes, demanded

Ans. B

9. Norway has stolen a march over other developed countries by ____ that it would reduce 40% of it’s greenhouse gas emissions by 2020 and ____ carbon-neutral by 2030.

A. allowing, turn

B. posing, grew

C. estimating, exist

D. perceiving, arising

E. declaring, become

Ans. E

10. According to the language experts, children should begin talking in their mother tongue rather than a foreign language which can  ____ affect their comprehension abilities leading to serious language based ____ later in their lives.

A. significantly, abilities

B. appropriately, achievement

C. severely, advantages

D. adversely, problems

E. positively, issued

Ans. D