* * Dear Users !! Freeonlinetest.in site has been updated with latest questions. Please revisit the portal for new questions.* *
Free Online Test
image Online Test 1 (Indian Economy)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes

image Online Test 2 (Indian Economy)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes

image Online Test 3 (Indian Economy)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes

image Online Test 4 (Indian Economy)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes

image Online Test 5 (Indian Economy)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes



Important Notes and Previous Year Questions :

Indian Economy:

Below are the previous year questions. Requesting you to have a look at the below questions and have an online test later.

1. Which of the following is main category for Indian economy?

A. Business

B. Private Sector

C. Public Sector

D. Agriculture

Ans. Agriculture

2. _____ is the largest milk producing country in the world.

A. China              

B. United States

C. Pakistan

D. India

Ans. India

3. Mixed economy is a compromise between ____

Private and Public Sector

Individual and Partnership business

Capitalism and Socialism

None of the above

Ans. Private and Public Sector

4. The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in hand and total assets is called ___

A. POS

B. SLR

C. TPC

D. RTM

Ans. SLR (Statutory Liquid Ratio)

5. Yellow Revolution is nothing but ___

A. Progress in increase of fish production

B. Progress in increase of oil seeds production

C. Progress in increase of fruits production

D. Progress in increase of rice production

Ans. Progress in increase of oil seeds production

6. ____ is the place where bankers meet and settle their mutual claims and accounts.

A. Discussion House

B. Clearing House

C. Fixed House

D. Waiting House

Ans. Clearing House

7. Poverty line can be defined as ____

A. The minimum level of per capital consumption and expenditure

B. The Line of demarcation between the rich and poor

C. The lowest level in ladder of economic prosperity

D. All of the above

Ans. The minimum level of per capital consumption and expenditure

8. One of the problems is finding out national income in India is ____

A. Inflation

B. Tax evasion

C. One monetary consumption

D. None of the above

Ans. One monetary consumption

9. Slogan ‘Garibi Hatao’ was included in ____

A. Second Plan

B. Third Plan

C. Fourth Plan

D. Fifth Plan

Ans. Fifth Plan

10. The Eight plan period was from ___

A. 1992-1997

B. 1997-2002

C. 2002-2007

D. 2007-2012

Ans. 1992-1997

11. The Tenth plan period was from ___

A. 1992-1997

B. 1997-2002

C. 2002-2007

D. 2007-2012

Ans. 2002-2007

12. Blue revolution is nothing but ____

A. Progress in increase of fish production

B. Progress in increase of oil seeds production

C. Progress in increase of fruits production

D. Progress in increase of rice production

Ans. Progress in increase of fish production