* * Dear Users !! Freeonlinetest.in site has been updated with latest questions. Please revisit the portal for new questions.* *
Free Online Test
image Online Test 1 (Statements and Questions)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes

image Online Test 2 (Statements and Questions)

Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes



Important Notes and Previous Year Questions :

Description about Statement and questions category:

Directions: Study the following the information to answer the given questions:

In certain code ‘a friend of mine’ is written as ‘4 9 1 6’, ‘mine lots of metal’ is written as ‘3 1 0 9’ and ‘a piece of metal’ is written as ‘7 1 6 3’.

1. What is the code for ‘piece’?

A. 3                        B. 6                         C. 1                         D. 7                        E. Cannot be determined

Ans. D

2. What does ‘9’ stand for?

A. of                      B. mine                 C. friend               D. lots                   E. metal

Ans. B

3. Which of the following may present ‘a pleasure of mine’?

A. 6 3 0 9              B. 5 2 1 6               C. 9 2 1 6               D. 3 6 9 4              E. 5 0 4 1

Ans. C

4. What does ‘0’ stand for?

A. mine                                B. metal               C. of                       D. lots                   E. a

Ans. D

5. ‘8 7 3’ would mean ____

A. a metal piece                                                               B. metal for friend

C. piece of advise                                                             D. friend of mine

E. large metal piece

Ans. E

Solution: According to the given data,

a friend of mine = 4 9 1 6   - - - - - (1)

mine lots of metal = 3 1 0 9 - - - - - (2)

a piece of metal = 7 1 6 3 - - - - - - -(3)

from (1), (2) and (3), of = 1 - - - - -  (4)

from (1), (3) and (4), a = 6 - - - - - -(5)

from (1), (2) and (4),  mine = 9 - - - - - (6)

from (1), (4), (5) and (6), friend = 4 - - - - (7)

from (2), (3) and (4), metal = 3 - - - - - - (8)

from (2), (4), (6) and (8), lots = 0 - - - - - (9)

from (3), (4), (5) and (8), piece = 7

Directions: Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

                          F @ 5 3 R $ J P E 1 H % I Q 4 B 8 A W 2 U G 6 * 9 D Z N M C V

1. Which of the following is the tenth to the left of the eighteenth from the left end of the above arrangement?

A. P                        B. *                        C. N                        D. 3                        E. None of these

Ans. A

Solution: 10th to the left of 18th element from the left means 18 - 10 = 8th from left i.e, ‘P’

2. What should come in place of the question mark(?) in the following series based on the above arrangement?

                                    5RJ       1%Q        8WU       ?

A. D N C                B. 6 9 Z                  C. * 5 M                D. * D N                E. None of these

Ans. D

3. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

 A. 1 H J                  B. W A U              C. I Q 1                  D. 2 U 8                 E. Z N *

 Ans. B