# Stocks and Shares Online Test Aptitude Questions With Solutions, Online Test On Stocks and Shares

Free Online Test Provides different types of Questions related to Stock and Shares where aspirants can improve their understanding about stocks and shares. This is the best platform for students to enhance their knowledge and skills and practice varios types of questions with solutions.

## Some Important Questions Of Stocks and Shares

Question-1)

At what rate of interest will an investment yield a return of 7% if purchased at a 5% discount, with a brokerage fee of $1/5$%?

Required answer = ${7 }/ {(100 - 5 + 0.25)} × 100$

= ${7}/{100 - 4.75}× 100$

=${7}/{95.25} × 100$

= 7.349

= 7.35% (Approx.)

Question-2)

Srinivas bought 20 shares of Rs. 50 at 5 discount the rate of dividend being $3/4%$ The rate of interest obtained is ?

Here, Srinivas bought 20 shares of Rs. 50 each at a discount of 5, which means he paid:

Cost price of 1 share = Rs. 50 - Rs. 5 = Rs. 45

Total cost price of 20 shares = 20 × Rs. 45 = Rs. 900

The rate of dividend is given as $3/4%.$This means for each share, Srinivas will get:

Dividend per share =$3/4%$ of Rs. 50 = Rs. $3/4$ × $50/100$ = Rs. 0.375

Total dividend on 20 shares = 20 × Rs. 0.375 = Rs. 7.50

The rate of interest obtained by Srinivas can be calculated as follows:

Rate of interest =${\text"Dividend per share"} / {\text"Cost price of 1 share"}$ × 100%

= $(0.375 / 45)$ × 100%

= 0.8333%

Therefore, the rate of interest obtained by Srinivas on his investment is 0.8333%.

Question-3)

An investment of Rs. 2780 is divided between a 4% stock at 75 and a 5% stock at 80 so that the income from both the investments is equal. What is the amount invested in the 5% stock?

Let the investment in 4% stock be Rs. N

Then, investment in 5% stock = Rs. (2780 - N)

Income from 4% stock = Rs.$(4/75)$ × N

Income from 5% stock = Rs. $5/80$ × 2780 - N

∴${4N} / 75$ =$(2780 - N) / 16$ or N = 1500

So, investment in 5% stock = Rs. (2780 - 1500) = Rs. 1280

Question-4)

A company declared an annual dividend of 10%. Find out the annual dividend received by Saju owning 4000 shares of the company having a face value of 100 each.

Face value = 100 , Total shares = 5000

Annual dividend on one share = 10% of Face value

Annual dividend on one share = 10% of 100

Annual dividend on one share = $10/100$× 10 = 10

∴ Annual dividend on 4000 shares = Total shares × Annual dividend on one share

Annual dividend on 4000 shares = (5000 × 10) = 50000

Question-5)

Find the income on $7 {3}/2%$ stock of 25000 purchased at 120.

Here , Face value of the stock = 25000

Income on 100 stock = 7 ${3}/2 = 17/ 2$

Income on 1 stock = $17 / 2/ 100 = 17/ 200$

Required Income on 25000 = Income on 1 stock × Face

value of the stock Income on 25000 stock

= $17/200$× 25000 = 2125

Question-6)

A company issued 40000 shares of par value 10 each. If the total dividend declared by the company is 72500, then find out the rate of dividend paid by the company.

Number of shares = 40000

Par value of a share = 10

∴ Total par value of 50000 shares = Number of shares × Par value of a share

Total par value of 50000 shares = 40000 × 10 = 400000

Total dividend = 72500

∴ Rate of dividend paid by the company

=${\text"Total dividend"}/{\text"Total par value"} × 100%$

Rate of dividend paid by the company

=${ 72500}/{400000 }× 100 % = 18.125 %$ Online Test - 1 (Stocks and Shares) TAKE TEST Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes Online Test - 2 (Stocks and Shares) TAKE TEST Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes Online Test - 3 (Stocks and Shares) TAKE TEST Number of questions : 20  |  Time : 30 minutes
• Simplification
• Simple Interest
• Compound Interest
• Averages
• Profit and Loss
• Time and Work
• Time and Distance
• Problems on Trains
• Number System
• Percentage
• Partnership
• Simple Equations
• Ratio and Proportion
• Probability
• Data Interpretation
• Geometry
• Fraction
• LCM and HCF
• Discount
• Approximation
• Area And Perimeter
• Mensuration
• Work and wages
• Chain Rule
• Pipes and Cistern
• Races and games
• Stocks and Shares
• Problems on Ages
• Unitary Method
• Sets and Functions